Krem nagietkowy ma bardzo podobne właściwości do maści, (zapoznaj się z przepisem: nagietkowy balsam- niezbędnik podróżnika ), jednak zdecydowanie lepiej nawilża. Doskonale nadaje się do smarowania szorstkiej skóry na łokciach, kolanach i piętach. Aby wykonać krem, będziesz potrzebować:
• 120ml naparu z nagietka
Jak wykonać taki napar ?
Istnieje kilka sposobów:
1. Wsyp 1 łyżkę stołową suszonych kwiatów nagietka do kubka (lub szklanego naczynia odpornego na wysoką temperaturę), a następnie zalej wrzącą wodą. Przykryj kubek talerzykiem i pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut. Następnie wszystko odcedź. Możesz również użyć świeżych kwiatów, postępując tak jak z suszonymi.
2. Wypełnij około 1/4 słoika suszonymi lub świeżymi kwiatami nagietka. Wlej wodę do słoika, aż napełni się cały. Zakręć słoik i umieść go w słonecznym miejscu na 5 lub 6 godzin. Odcedź przed użyciem.
Napar z nagietka można stosować między innymi do leczenia bólu gardła, wrzodów żołądka, ale częściej stosuje się go na zewnątrz.
Uwaga!
Może stymulować przyspieszyć wystąpienie miesiączki.
Kobiety w ciąży nie powinny pić herbaty z nagietka. Jeśli przyjmujesz leki lub masz inne problemy zdrowotne, koniecznie skonsultuj się z lekarzem i wykonaj dalsze badania, zanim zaczniesz używać nagietka wewnętrznie, ponieważ może to być przeciwwskazane.
Pamiętaj!
Napar, którego nie zużyjesz można zamrozić 🙂
Nagietek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne i jest wyjątkowo przydatny w przypadku podrażnionej skóry każdego rodzaju.
Oto kilka sposobów wykorzystania herbaty z nagietka:
– stosować jako płukanka na ból gardła
– stosować jako płukanie ust w przypadku zapalenia dziąseł lub pleśniawek
– używać jako okład na swędzące miejsca na skórze, zadrapania lub inne stany zapalne
– używać go jako płukanki do oczu na swędzenie podczas alergii,
– przemywać twarz ciepłą herbatą z nagietka, w przypadku skłonności do trądziku i wyprysków
– wlewać trochę do kąpieli stóp w przypadku grzybicy stóp
– stosować jako płukanka po myciu szamponem, aby pomóc swędzącej skórze głowy
– zamrozić w pojemniku na kostki lodu
• 80ml maceratu z nagietka
Napełnij słoik około ¼ do ½ suszonymi kwiatami nagietka i zalej olejem słonecznikowym (lub innym lekkim olejem, np. oliwą lub słodkim olejem migdałowym) kwiaty – tak aby nagietek nie wystawał poza poziom oleju. Przykryj i przechowuj w ciemnej szafce przez dwa do sześciu tygodni, wstrząsając okresowo, a potem przecedź. Możesz użyć świeżych kwiatów nagietka- macerat będzie miał więcej substancji aktywnych niż ten z suszonych.
• 50 g masła shea (lub mango lub masła kakaowego)
• 15 g pastylek z wosku pszczelego
• 2 łyżki kwasu stearynowego (naturalny środek zagęszczający)
• wybrany środek konserwujący
Wykonanie:
Przygotuj napar i odstaw na bok, aby ostygł. Odważy 80ml maceratu z nagietka do osobnej miseczki odpornej na ciepło. Dodaj masło shea, pastylki woskowe i kwas stearynowy. Ustaw miskę z maceratem, masłem, kwasem stearynowym i woskiem na rondelku wypełnionym kilkoma centymetrami wody i podgrzewaj na średnio-niskim ogniu, aż wszystko się rozpuści. Odstaw z palnika, a następnie poczekaj do schłodzenia. Kiedy temperatury oleju i naparu będą zbliżone, wlej napar z nagietka do oleju. Włącz mikser i zacznij miksować do momentu aż emulsja zacznie gęstnieć. Gdy krem zacznie gęstnieć, zwiększ prędkość miksowania do wysokiej. Miksuj przez około 10-15 minut (w zależności od miksera.) Gdy krem się ochłodzi, dodaj wybrany środek konserwujący. .
Ważne informacje:
Jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać przy wytwarzaniu domowych kremów:
Po pierwsze nie zawierają konserwantów i substancji chemicznych powszechnie kupowanych w sklepach, są one dość łatwo psujące się i mają krótszy okres trwałości niż produkty komercyjne. Sterylizuj wszystko, co dotyka kremu (naczynia, miski, łyżki, wszystko!). Używaj czystych rąk lub sterylnej łyżki, aby nałożyć gotowy krem na skórę, unikając „podwójnego zanurzenia palców” podczas nakładania (nakładaj za pomocą patyczka do uszu).
Gorąco polecam konserwant pochodzenia naturalnego, np. olejek herbaciany, witamina E, ale jeśli zdecydujesz się go nie dodawać, schowaj krem i zużyj w przeciągu 1-2 tygodni.