fbpx
Zaznacz stronę
Lawenda: duma Prowansji, lek i kosmetyk

Lawenda: duma Prowansji, lek i kosmetyk

Co jeszcze kryje w sobie ta roślina?
O tym, że lawenda jest symbolem Prowansji wie chyba każdy. Rośnie tam od dawien dawna, prawdopodobnie przez epidemię dżumy z XVII w., którą miała zwalczać. Lawenda uratowała także wiele rodzin z tego rejonu Francji przed ubóstwem. Źródła historyczne przekazują nam, że chłopi chętnie uprawiali tę roślinę, ponieważ jej zbiory były hojnie wynagradzane. Stąd zwykło się nazywać ją „niebieskim złotem”.

 

Mimo że rozkwit jej popularności był w XVII w, już od starożytności ceniono jej piękny zapach, kolor i właściwości. Rzymscy żołnierze zabierali lawendę ze sobą na bitwy, by leczyć rany, a domostwa otulał zapach olejku, ponieważ wierzono, że wzbudza namiętność. W średniowieczu, królowa Elżbieta dodawała lawendę do herbaty, by leczyła jej migreny.

Lawenda wykorzystywana była jako środek odkażający, jako perfumy o zmysłowym zapachu i właściwościach odstraszających owady, dodawano ją do mieszanek ziołowych, mydeł. Wieku temu lawenda zyskała szczególne miejsce w apteczkach i kosmetyczkach. Nie zmieniło się to po dziś dzień – dlaczego?

 

Dla zdrowia

Ma swoje zastosowanie w pielęgnacji zdrowia fizycznego, jak i psychicznego – olejek lawendowych posiada właściwości uspokajające, przeciwgrzybiczne, odkażające, znieczulające i uśmierzające ból, antyreumatyczne. Wykorzystuje się go do masaży relaksacyjnych i leczniczych. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniach – do nacierania bolących mięśni, do inhalacji dróg oddechowych.

W działaniu wewnętrznym lawenda wąskolistna (lekarska) hamuje rozwój bakterii, ma dobry wpływ na układ pokarmowy – zwiększa wydzielanie soków trawiennych, wspomaga pracę jelit, usprawnia funkcjonowanie wątroby, pomaga pozbyć się mdłości. Normuje pracę serca – co ciekawe, redukuje uczucie niepokoju i strachu – pobudza krążenie. W większych ilościach działa moczopędnie. Zwiększa odporność organizmu, wzmacnia system nerwowy.

Lawenda jest rośliną miododajną (z 1 ha można uzyskać aż 300 kg miodu!) – wytwarzany z niej miód lawendowy cechuje się intensywnym zapachem lawendy, charakterystyczną korzenną, lekko gorzką nutą. Miód ma właściwości podobne do samej lawendy – regenerujące, przeciwbakteryjne, kojące. Polecany jest podczas przeziębień i chorób dróg oddechowych. Używa się go również do leczenia serca i dróg moczowych.

 

Dla urody

Słowo „lawenda” pochodzi od łacińskiego „lavare”, oznaczającego „myć”. Często w dawnych czasach dodawana była do kąpieli. Jej piękny zapach wykorzystywano jako perfumy, ciesząc się przy okazji jego relaksującymi właściwościami.

W dzisiejszych czasach lawenda często dodawana jest do kosmetyków. Świetnie nadaje się dla skóry wrażliwej i problematycznej – przyspiesza regenerację komórek, dzięki właściwościom odkażającym, działa przeciw trądzikowi. Polecany jest także cerze dojrzałej ze względu na działanie wygładzające i antyoksydacyjne. Sprawdzi się również przy pielęgnacji cery tłustej dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyseptycznym, zmniejszy ujścia gruczołów łojowych i unormuje ich pracę, a co za tym idzie – zmniejszy wydzielanie łoju. Wykorzystywana w leczeniu łuszczycy, oparzeń słonecznych, owrzodzeń.

Przez właściwości pobudzające krążenie – pomoże w walce z cellulitem i zmniejszeniu obrzęków pod oczami.

Skuteczna na problem wypadających włosów, w szczególności: przy łysieniu plackowatym. Stymuluje wzrost włosów, wzmacnia i poprawia ich kondycję. Często wykorzystuje się lawendę także w pielęgnacji włosów przetłuszczających się.

 

Przepisy

~ Spray odstraszający owady

Składniki:
* 10 kropli olejku z lawendy
* 10 kropli olejku z citronelli
* 60 ml hydrolatu z oczaru wirginijskiego lub naturalnego octu jabłkowego

Przygotowanie: Do 120 ml butelki z rozpylaczem dodaj: hydrolat z oczaru wirginijskiego lub naturalny ocet jabłkowy (możesz dodać „na oko”, tak aby butelka była zapełniona w 40%), wodę destylowaną (wypełnij prawie do końca, ale zostaw miejsce na olejki eteryczne) i olejki: z lawendy i citronelli. Przed każdym użyciem – wstrząśnij, gdyż olej i woda nie mieszają się. Unikaj pryskania twarzy, kontaktu mikstury z oczami i ustami. Mieszanka jest odpowiednia dla dorosłych i dzieci powyżej 3 lat (młodszym spryskuj ubranko, nie bezpośrednio ciało).

Po inne przepisy na mieszanki przeciw owadom kliknij: Odstrasz owady naturalnie!

 

 

~ Tonik lawendowy

Składniki:
* 1 łyżka suszonej lawendy
* kilka kropli olejku herbacianego
* ½ szklanki wody (najlepiej destylowanej)

Przygotowanie: Zalej susz zagotowaną wodą, pozostaw na ok. 15 minut, a później przecedź przez sitko. Po ostygnięciu dodaj olejek herbaciany. Przemywaj skórę tonikiem rano i wieczorem. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.

 

 

~ Wzmacniająca maska do włosów

Składniki:
* kilka kropli olejku lawendowego
* żel aloesowy (więcej o jego zastosowaniu przeczytasz tu: Aloes – eliksir zdrowia i urody)

Przygotowanie: Wymieszaj olejek lawendowy z żelem aloesowym i nałóż na wilgotne włosy. Pozostaw na minimum 30 minut, nałóż czepek bądź owiń głowę ręcznikiem. Spłucz dokładnie letnią wodą.

 

 

~ Maseczka lawendowa dla każdego typu skóry

Składniki:
* kilka kropel olejku lawendowego
* ciepła woda
* 1 łyżkę glinki odpowiedniej do posiadanego typu cery (dobrać rodzaj glinki kosmetycznej do swojej cery możesz z pomocą artykułu: Glinki, czyli pielęgnacja minerałami)

Przygotowanie: Zmieszaj wodę z glinką i dodaj olejek lawendowy. Nałóż na oczyszczoną skórę twarzy i pozostaw na ok. 20 minut. Zmyj letnią wodą.

 

 

~ Peeling do ciała

Składniki:
* 1 łyżka suszonej lawendy
* kilka kropel olejku lawendowego
* ½ szklanki soli morskiej
* ½ szklanki oleju (np. oliwa z oliwek, olej sezamowy itp.)

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj ze sobą. Przechowuj w szczelnym opakowaniu (najlepiej szklanym słoiku), w suchym miejscu, nie dłużej niż miesiąc.

 

 

~ Wyciszająca, relaksująca kąpiel

Składniki:
* garść kwiatów lawendy
* 3 l wrzątku

Przygotowanie: Kwiaty zalej wrzątkiem i pozostaw napar pod przykryciem ok. 25 minut. Przecedź i dodaj do kąpieli.

 

 

~ Macerat z lawendy

Składniki:
* garść lawendy
* olej (np. słonecznikowy, rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
* słoik

Przygotowanie: Do wyparzonego wcześniej słoika włóż oczyszczoną lawendę i zalej olejem tak, aby przykrył całą lawendę (wystające części roślin zaczną pleśnieć). Zamknij szczelnie słoik i odstaw z dala od słońca. Codziennie potrząśnij słoikiem, a po 2 tygodniach macerat będzie gotowy. Odcedź i przelej do ciemnej butelki. Przechowuj w szafce bądź butelce.

Masz ochotę zrobić macerat z innej rośliny? Koniecznie przeczytaj: Jak przygotowywać swój własny macerat?

 

 

Przeciwwskazania

Jak z każdego produktu, z lawendy również należy korzystać z umiarem. Olejek lawendowy może wywołać zapalenie skóry, dlatego nie należy używać go w dużych dawkach. Oprócz alergii, przeciwwskazaniami do używania lawendy są: ostre dolegliwości układu pokarmowego (np. krwawienia, zapalenia żołądka, jelit czy wyrostka, choroba wrzodowa) czy nerek. Nie zaleca się także lawendy kobietom w pierwszym trymestrze ciąży i karmiących – bez konsultacji z lekarzem.

 

 

Jeśli jednak nie przejawiamy żadnego z powyższych, zapach lawendy nam nie przeszkadza, możemy korzystać z jej dobrodziejstw pełnymi garściami 🙂
Akurat mamy do tego świetną okazję, gdyż właśnie teraz jest okres jej kwitnienia (od połowy czerwca do września).
Wyobraźcie sobie, jak pięknie musi wyglądać Hvar – chorwacka „Wyspa Lawendowa”… A może masz to szczęście i lawenda rośnie w Twoim ogrodzie? 😉
Czego nie wiecie o olejku herbacianym?

Czego nie wiecie o olejku herbacianym?

Olejki eteryczne są szeroko stosowane w aromaterapii. Istnieje ponad 90 olejków eterycznych. Moim ulubionym jest olejek herbaciany, ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie.

Nazwa może być myląca! Olejek z drzewa herbacianego nie jest pozyskiwany z rośliny powszechnie kojarzonej z herbatą jako napojem. Również nie ma nic wspólnego z olejem herbacianym, który jest pozyskiwany z nasion rośliny herbaty. Olejek herbaciany jest pozyskiwany przez destylację parową gałązek i liści drzewa herbacianego, którego nazwa botaniczna brzmi Melaleuca alternifolia. Drzewo herbaciane pochodzi z Australii, dlatego jest tak popularnym olejem eterycznym w tym kraju. Jednak jego imponujące cechy rozprzestrzeniły się na inne kontynenty, dzięki czemu można go teraz znaleźć na całym świecie.

Zalety olejku herbacianego:

Właściwości antybakteryjne – leczenie gruźlicy oraz wszelakich infekcji w tym m.in. żołądka, dróg moczowych i jelit.

Właściwości antyseptyczne pomocne są w przypadku odkażania skóry na skutek powstania rany czy skaleczenia, a także w przypadku ukąszenia owadów. Dzięki działaniu gojącemu przyspiesza gojenie się powstałych ran i zapobiega powstawaniu blizn.
Jest także skuteczny w przypadku leczenia grzybicy skóry i paznokci, gdyż zapobiega rozmnażaniu i rozprzestrzenianiu się grzybów – a zatem ma działanie przeciwgrzybicze.

W leczeniu grypy, przeziębienia, odry, świnki, grypy wietrznej czy opryszczki wykorzystuje się jego działanie antywirusowe. W przypadku przeziębienia czy grypy, w których towarzyszy kaszel, dzięki inhalacjom olejek wykazuje działanie wykrztuśne, ułatwiające oddychanie. Wykazuje również działanie przeciwbólowe oraz napotne, które poprzez wzmożoną potliwość związane są z usuwaniem toksyn z organizmu. Nie można także zapomnieć o właściwościach uspokajających olejku z drzewa herbacianego, poprzez wcieranie go w okolice skroni działa wyciszająco w chwili zdenerwowania, szoku, a nawet histerii. Zastosowanie terapeutyczne ma swoje odzwierciedlenie w aromaterapeutycznym masażu olejkiem z drzewa herbacianego.

Dodatkowo

 Pielęgnuje włosy:

Właściwości pobudzające olejku z drzewa herbacianego mogą być bardzo korzystne w dbaniu o stan włosów. Jeśli cierpisz na łupież lub łysienie, po prostu nałóż na skórę głowy rozcieńczoną ilość olejku z drzewa herbacianego. Zwiększony przepływ krwi, który odczujesz, pomoże Twoim mieszkom zachować zdrowie, dzięki czemu nie będziesz cierpiał z powodu przedwczesnego wypadania włosów. Ponadto, ponieważ skóra będzie zdrowsza, łatwiej będzie utrzymać nawilżenie, zmniejszając ilość łupieżu!

Zapobiega infekcjom ucha:

Olej herbaciany można bezpiecznie stosować miejscowo na prawie każdej części ciała, również w kanale słuchowym. Infekcje ucha, szczególnie u dzieci, mogą być bardzo bolesne. Wpuszczenie kilku kropel oleju melaleuca do ucha może usunąć infekcję dzięki naturalnej antybakteryjnej naturze oleju, a nawet może zmniejszyć ból i przyspieszyć proces gojenia.

Zastosowanie w kosmetologii:

W związku z tym, że olejek ten ma działanie zarówno przeciwzapalne jak i antyseptyczne stosowany może być w łagodzeniu objawów trądziku, ponieważ wysusza zaskórniki (otwarte i zamknięte), ale również uspokaja ewentualne występujące stany zapalne. Ma także działanie przeciwbakteryjne, a więc jest jedną z substancji czynnych wykorzystywanych w kosmetykach przeznaczonych do skór trądzikowych, zaraz obok kwasu salicylowego, azalainowego czy cynku.

Olejek z drzewa herbacianego chętnie stosowany jest przez terapeutów w masażach jako dodatek do oleju. Masaż na bazie tego olejku wskazany jest do przeprowadzania w przebiegu grypy czy przeziębieniach.

Możemy go użyć również jako dodatek do zwykłego balsamu czy kremu, najlepiej jeśli są to produkty naturalne bądź nieperfumowane, i zastosować go zaraz po zabiegu depilacji nóg czy pach. Da on uczucie świeżości oraz będzie zapobiegał przed wzrastaniem osłabionych włosów, które bardzo często powodują stany zapalne na skórze. Taki balsam można zastosować również na popękane pięty, przyspieszy on regenerację naskórka.

Mimo tego, że olejek herbaciany nie rozpuszcza się w wodzie to przygotowaną na jego bazie emulsję można zastosować do kąpieli w wannie. Jego działanie będzie podwójne, ponieważ gdy zanurzymy się w wodzie, olejek będzie oddziaływał bezpośrednio na powierzchnię skóry- odświeżenie, a dodatkowo jego wdychanie w unoszącej się parze wodnej pozwoli na wykorzystanie jego właściwości uspokajających i rozluźniających, co będzie bardzo pomocne w przypadku łagodzenia bólów mięśni.

Innym rodzajem kąpieli, do której może on zostać wykorzystany, jest kąpiel stóp, która będzie ulgą dla zmęczonych i zniszczonych stóp. Jego wcześniej wspomniane działanie przeciwgrzybicze, również można zastosować w postaci kąpieli stóp przy problemie grzybicy stóp i paznokci. Przykładowym zabiegiem na bazie olejku z drzewa herbacianego, stosowanym dla tego problemu jest codzienne piętnastominutowe moczenie stóp w ciepłej, lecz nie gorącej wodzie, z dodatkiem:

Składniki:

– Olejku z drzewa herbacianego – 3 krople
– Olejku bergamotowego – 2 krople
– Olejku grejpfrutowego – 1 kropla

Można go również zastosować na problem kruchości i łamliwości paznokci – zabieg polega na moczeniu paznokci w oliwce z dodatkiem kilku kropel olejku przez 10-15 minut. Kolejnym krokiem jest wtarcie tej oliwki w płytkę paznokci.

Następnym z szerokiej gamy zastosowań tego olejku są płukanki do pielęgnacji jamy ustnej w postaci połączenia dwóch kropli olejku ze szklaną wodą. Płukanie jamy ustnej tak przygotowanym roztworem wykaże działanie dezynfekujące oraz zapobiegające powstawaniu próchnicy.
Olejek ten sam w sobie jest środkiem dezynfekującym i antyseptycznym, dlatego musi być wykorzystywany, jako główny składnik środków czyszczących w gabinetach kosmetycznych. Zapewni odpowiednią dezynfekcję i sterylność w pomieszczeniach, a dodatkowo pozostawi przyjemny zapach.

Wskazania dermatologiczne:

  • Grzybice (stwierdzono też, że niweluje przykry zapach powstający na skutek pocenia się stóp.)
  • Grzybice paznokci
  • Czyrak
  • Liszajec zakaźny
  • Róża
  • Łupież rumieniowy
  • Zapalenie mieszków włosowych (figówka)
  • Opryszczka, również narządów płciowych,
  • zajad,
  • egzema,
  • oparzenia,
  • ukąszenia owadów

Wskazania ginekologiczne

  • Leczenie zapalenia pochwy u kobiet oraz upławów

Przemysł kosmetyczny docenia olejek z drzewa herbacianego nie tylko ze względu na jego aktywność leczniczą. Może być on wykorzystywany jako substancja o wielokierunkowym działaniu

Inne zastosowania:

Olejek herbaciany świetnie można wykorzystać do utrzymania odpowiedniej czystości w domach czy biurach, a przede wszystkim w gabinetach kosmetycznych i lekarskich.

Mycie podłóg

Wiadro ciepłej wody (cytryna) + 10-15 kropli olejku herbacianego

Świetnie sprawdzi się dodany do kominka aromaterapeutycznego, szczególnie w lecie, ponieważ będzie odstraszał komary.
Kolejnymi domowymi zastosowaniami tego olejku są np.: umieszczenie nasączonej nim chusteczki higienicznej w odkurzaczu, będzie skutkowało zabiciem roztoczy, a użycie kilka kropel w zmywarce zdezynfekuje naczynia.

UWAGA! Chociaż nie ma nieodłącznego ryzyka związanego z miejscowym stosowaniem olejku z drzewa herbacianego, w niektórych rzadkich przypadkach ludzie mogą być nadmiernie wrażliwi na ten olejek. Jest to środek miejscowy i nie należy go używać jako środek przeciwbakteryjny do stosowania doustnego. Efekty uboczne spożywania olejku z drzewa herbacianego mogą być dość poważne i obejmują dezorientację, halucynacje, senność, śpiączkę, ciężkie wysypki, wymioty, biegunkę, ogólne osłabienie, zaburzenia żołądkowe. Zawsze należy trzymać go z dala od zwierząt domowych i dzieci.

Mieszanie:

Ten olejek doskonale łączy się z cynamonem, szałwią, goździkami, lawendą, cytryną, mirrą, gałką muszkatołową, rozmarynem i olejem tymiankowym.

Podsumowując, olejek herbaciany w domu powinien mieć każdy!