„(…) Z mego wonnego kwiatu pracowite pszczoły
Biorą miód, który potym szlachci pańskie stoły.
A ja swym cichym szeptem sprawić umiem snadnie,
Że człowiekowi łacno słodki sen przypadnie. (…)”
– pisał Jan Kochanowski, zachwycając się przepięknym wiejskim krajobrazem i doceniając wyjątkowość i pożyteczność lipy.
Już wieki temu lipa uważana była przez plemiona Słowian i Germanów za drzewo święte. Cenili ją i za piękno, i za wspaniałe właściwości.
Lek i kosmetyk w jednym
Środek czerwca rozsiewa na drzewach lipy kwiaty, których moc docenia się od lat. Najczęściej spotykanym gatunkiem jest lipa drobnolistna. Liście mają kształt serc, z wierzchu intensywny zielony kolor, a od spodu charakterystyczne pęczki rudych włosków w kątach nerwów. Kwiaty cechuje żółty kolor oraz mocny, przyjemny zapach, który przyciąga nie tylko ludzi, a również pszczoły. Dzięki nim możemy korzystać z dobrodziejstw cudownego miodu lipowego! (jeśli interesuje Cię temat miodów, więcej przeczytasz tu w poście: Cud MIÓD!)
Kwiaty lipy to prawdziwa skarbnica pożytecznych składników – znajdziemy w nich: garbniki, pektyny, flawonoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, olejki eteryczne, a nawet niektóre witaminy.
- Lipa na katar – kwiatostany mają właściwości przeciwgorączkowe i napotne, więc świetnie sprawdzą się przy przeziębieniach, grypach i pozbyciu się zanieczyszczeń w górnych drogach oddechowych. Witamina C wspomaga układ odpornościowy.
- Profilaktyka nowotworowa – sterole roślinne mają działanie przeciwutleniające, zwalczają wolne rodniki i tym samym blokują związki rakotwórcze, a także wpływają na obniżenie złego cholesterolu.
- Rozluźnienie – olejki eteryczne oraz flawonoidy zawarte w kwiatach lipowych działają uspokajająco i rozkurczowo, co jest pomocne podczas bolesnego miesiączkowania, stanów nerwowych, problemów ze snem.
- Lepsze trawienie – ze względu na wspomniane wcześniej właściwości rozluźniające, lipa zmniejsza napięcie ścian żołądka, co więcej – pobudza wytwarzanie soków trawiennych. Skutkuje to poprawą przemiany materii i lekkich zaburzeń trawiennych.
- Naturalne upiększenie – przemywanie twarzy naparem z lipy pomoże zwalczyć problemy skórne (w tym obrzęki, trądzik, zaczerwienienia), przyspieszy regenerację uszkodzeń i uelastyczni skórę. Ponadto cera będzie bardziej nawilżona i odświeżona.
Skorzystaj i Ty!
Kwiaty lipy najlepiej zbierać poza większymi miastami, gdyż nie są one tak narażone na zanieczyszczenia jak drzewa z miejskich ulic. Zbiory wypadają między czerwcem a lipcem. Kwiatostany można wykorzystywać zarówno świeże, jak i suszone. Suszymy je w przewiewnym, zacienionym miejscu. Jeśli używamy piekarnika/suszarki musimy pamiętać, żeby temperatura nie przekraczała 40°C.
-
Relaksująca i wyciszająca kąpiel
Garść kwiatów lipy zalej 2l wrzątku, przykryj i zostaw na 30 minut. Przecedzić i wlać do wanny. Jeśli dodasz olejku z lawendy efekt będzie jeszcze bardziej niesamowity! Kąpiel powinna trwać nie dłużej niż 20 min.
-
Lecznicza herbatka
Do szklanki wsyp 1 łyżkę suszonych kwiatów i zalej wrzątkiem. Odczekaj 20 minut. Możesz wzbogacić napój cytryną, miodem lub innym ulubionym dodatkiem.
-
Syrop z lipy
Składniki:
– ok 150g kwiatów lipy
– 1 kg cukru
– 1 litr wrzątku
– 1 cytryna
Przygotowanie:
Kwiaty umyj i delikatnie osusz. Przełóż je do 2-litrowego słoja. Cukier rozpuść we wrzątku i tą miksturą zalej słoik z kwiatami. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Słój przykryj ściereczką, mieszaj co jakiś czas. Po 2 dniach odcedzamy przez sito i przelewamy do butelek. Niepasteryzowany syrop należy przechowywać w lodówce.
-
Tonik dla cery wrażliwej
Wystarczy, że łyżkę ususzonych kwiatostanów zalejesz szklanką wrzątku. Zaparzonym, wystudzonym naparem przemywaj twarz rano i wieczorem. Możesz również robić 15-minutowe okłady na oczy w celu zredukowania cieni i obrzęków.
Tonik przechowuj w ciemnej buteleczce, w lodówce około 3 dni (nie używaj, jeśli zauważysz, że wcześniej zmienił się zapach bądź konsystencja).
-
Maseczka dla zmęczonych
Składniki:
– 2-3 łyżki suszonych kwiatów lipy
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka wrzątku
Przygotowanie:
Wsyp susz do miseczki i zalej odrobiną wrzątku, aby uzyskać konsystencję papki. Ostudź i wymieszaj z miodem. Nałóż na twarz i zmyj po 10 minutach.
-
Macerat z lipy
Składniki:
– kwiaty lipy
– olej (np. słonecznikowy, rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
Przygotowanie:
Kwiaty wsypujemy do uprzednio wyparzonego słoika i zalewamy olejem (powinien w całości pokryć wszystkie kwiaty, w innym wypadku spleśnieją). Zakręcamy solidnie słoik i przechowujemy z dala od słońca przez 2 tygodnie, codziennie potrząsając. Po tym czasie, macerat odcedzamy i przelewamy do ciemnej butelki. Jest gotowy do użycia przez następne 3 miesiące.
Pochwal się w komentarzu jeśli wypróbujesz któryś z tych przepisów! Być może znasz jeszcze inne sposoby wykorzystania kwiatów wspaniałej lipy? 🙂