fbpx

Te czekoladowe ciasteczka z mąki kokosowej mają idealną konsystencję i niesamowity smak! Przepis to wersja paleo i wegańska.

Jeśli wypróbujesz moich słodkości, bardzo chciałabym wiedzieć, czy Ci smakowały!

 

Składniki:

◦7 łyżek stołowych (56 gramów) mąki kokosowej
◦1 / 3 szklanki + 4 łyżeczki (48 gramów) kakao w proszku
◦ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
◦1 / 4 łyżeczka soli
◦7 łyżek stołowych (98 gramów) oleju kokosowego
◦3 / 4 szklanki (150 gramów) cukru kokosowego albo 3 łyżki miodu
◦ 6 łyżek (98 gramów) naturalnego masła migdałowego
◦1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
◦1 jajko + 1 żółtko jaja lub nasiona chia
◦ 1 szklanka (170 gramów) gorzkiej czekolady

Wykonanie:

1.W średniej misce wymieszać mąkę kokosową, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić na bok.
2.W dużej misce wymieszać (na średnich obrotach miksera) olej kokosowy, składniki słodzące, masło migdałowe i laskę wanilii, do momentu aż składniki dobrze się połączą, około 1 minuty.
3. Roztrzepać jajko i wymieszać z mokrymi składnikami z dużej miski, a następnie z suchymi z średniej. Następnie dodać 3/4 szklanki (128 gramów) czekolady. Chłodzić ciasto przez około 1-2 godziny lub do momentu, aż będzie twarde. (W przypadku wersji o niskiej zawartości węglowodanów, nie wymaga chłodzenia)
4. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C i wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
5. Uformuj ciasto w 12 (ok. 54 g) kulek i pozostałą 1/4 szklanki (43 g) czekolady posyp wierzch ciasta.
6. Piecz przez 10-13 minut (sprawdzaj, czy środek ciasteczek nie jest już mokry)
7. Ostudzić całkowicie na blasze do pieczenia. Nadal będą dość miękkie, ale stwardnieją po kilku godzinach. Przechowywać w pojemniku do 3 dni.

Uwagi

1. Aby zrobić pudding chia jako zamiennk jaja, wymieszaj 1 łyżkę mielonych nasion chia i 2,5 łyżki wody. Pozostaw na 5-15 minut lub do czasu aż chia będą miały taką konsystencję jak jajo.

Smacznego!