fbpx

Naturalki, szukacie alternatywy od tradycyjnego sernika?

Oto przepyszny SERNIK Z JAGODAMI

BEZ PIECZENIA
BEZGLUTENOWY
WEGAŃSKI
PALEO

Ach, 4 kolorowe  warstwy sezonowego sernika są soczyste i kremowe dzięki namoczonym dzień wcześniej nerkowcom.

Łapcie przepis na pozbawiony rafinowanych cukrów i nabiału zdrowy sernik ?⬇️

SKŁADNIKI:

Spód:
½ szklanki orzechów pekan
½ szklanki mąki migdałowej
2 duże daktyle
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli himalajskiej

Masa (pierwsza warstwa)

2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych w zimnej wodzie przez co najmniej cztery godziny lub przez całą noc
½ szklanki mleka kokosowego w puszce
¼ szklanki  stopionego oleju kokosowego
⅓ szklanka syropu klonowego/miodu
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka wanilii
¼ szklanki jagód

Masa (druga warstwa):


1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka nasion chia

PRZYGOTOWANIE:

  • Nasmaruj 6-centymetrowe naczynie olejem kokosowym lub wyłóż pergaminem. Odłóż naczynie na bok.
  • Zblenduj orzechy pekan, mąkę migdałową, daktyle, olej kokosowy, cynamon i sól w robocie kuchennego lub blenderze o dużej mocy, aż spód będzie czymś w rodzaju lepkiego ciasta, z wyczuwalnymi małymi kawałkami orzechów pekan.
  • Równomiernie wyłóż ciasto z orzechów na dnie przygotowanego naczynia
  • W tym samym robocie kuchennym lub blenderze połącz wszystkie składniki na masę         (1 warstwa) z wyjątkiem jagód.
  • Mieszaj przez około 2 minuty lub do momentu aż masa będzie jedwabista i kremowa.
  • Gdy masa będzie gładka, spróbuj jej i według gustu dostosuj poziom słodkości, dodając więcej syropu klonowego, wanilii lub soku z cytryny, jeśli chcesz.
  • Wlej i rozprowadź 2/3 masy na przygotowany wcześniej spód z pekanów.
  • Umieść wszystko w zamrażarce.
  • Dodaj jagody do pozostałej części masy i zblenduj. Powstałą masę wyłóż do naczynia, wygładź i z powrotem schowaj do zamrażarki.
  • Umyj blender i dodaj do niego świeże jagody, sok z cytryny i nasiona chia. Mieszaj, aż masa stanie się gładka, a następnie rozprowadź na pozostałych warstwach.
  • Włóż sernik d zamrażarce na co najmniej 3 godziny.
  • Ciasto podawaj zamrożone.
  • Możesz przechowywać sernik przez 2 tygodnie w zamrażarce.  Smacznego!