Naturalki, szukacie alternatywy od tradycyjnego sernika?
Oto przepyszny SERNIK Z JAGODAMI
BEZ PIECZENIA
BEZGLUTENOWY
WEGAŃSKI
PALEO
Ach, 4 kolorowe warstwy sezonowego sernika są soczyste i kremowe dzięki namoczonym dzień wcześniej nerkowcom.
Łapcie przepis na pozbawiony rafinowanych cukrów i nabiału zdrowy sernik ?⬇️
SKŁADNIKI:
Spód:
½ szklanki orzechów pekan
½ szklanki mąki migdałowej
2 duże daktyle
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli himalajskiej
Masa (pierwsza warstwa)
2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych w zimnej wodzie przez co najmniej cztery godziny lub przez całą noc
½ szklanki mleka kokosowego w puszce
¼ szklanki stopionego oleju kokosowego
⅓ szklanka syropu klonowego/miodu
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka wanilii
¼ szklanki jagód
Masa (druga warstwa):
1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka nasion chia
PRZYGOTOWANIE:
- Nasmaruj 6-centymetrowe naczynie olejem kokosowym lub wyłóż pergaminem. Odłóż naczynie na bok.
- Zblenduj orzechy pekan, mąkę migdałową, daktyle, olej kokosowy, cynamon i sól w robocie kuchennego lub blenderze o dużej mocy, aż spód będzie czymś w rodzaju lepkiego ciasta, z wyczuwalnymi małymi kawałkami orzechów pekan.
- Równomiernie wyłóż ciasto z orzechów na dnie przygotowanego naczynia
- W tym samym robocie kuchennym lub blenderze połącz wszystkie składniki na masę (1 warstwa) z wyjątkiem jagód.
- Mieszaj przez około 2 minuty lub do momentu aż masa będzie jedwabista i kremowa.
- Gdy masa będzie gładka, spróbuj jej i według gustu dostosuj poziom słodkości, dodając więcej syropu klonowego, wanilii lub soku z cytryny, jeśli chcesz.
- Wlej i rozprowadź 2/3 masy na przygotowany wcześniej spód z pekanów.
- Umieść wszystko w zamrażarce.
- Dodaj jagody do pozostałej części masy i zblenduj. Powstałą masę wyłóż do naczynia, wygładź i z powrotem schowaj do zamrażarki.
- Umyj blender i dodaj do niego świeże jagody, sok z cytryny i nasiona chia. Mieszaj, aż masa stanie się gładka, a następnie rozprowadź na pozostałych warstwach.
- Włóż sernik d zamrażarce na co najmniej 3 godziny.
- Ciasto podawaj zamrożone.
- Możesz przechowywać sernik przez 2 tygodnie w zamrażarce. Smacznego!