Zaznacz stronę

Glinki nie są skażone zanieczyszczeniami, ponieważ pochodzą z głębi ziemi – są wydobywane z gleby, zbiorników wodnych czy popiołu wulkanicznego. Są bogactwem składników mineralnych, m.in. wapnia, krzemu, potasu, magnezu, żelaza. Stąd ich zastosowanie w pielęgnacji zdrowia i urody oraz uznanie dla popularnych w salonach SPA argilloterapii.

Matka Ziemia daje nam całą paletę kolorów glinek – za ich barwę i wartości odpowiadają jony pierwiastków. Tworzą one drogocenną substancje o zróżnicowanych właściwościach, dlatego warto dobrać rodzaj glinki do własnych potrzeb.     

 

Biała

Inne nazwy: kaolin, glinka porcelanowa.

Jest to skała osadowa, której nazwa pochodzi od chińskiej góry Gaoling, miejsca  pierwszego wydobycia. Dzisiaj bogatymi źródłami kaolinu znajdują się w Chinach, USA, Rosji, Japonii, Francji, Niemczech, Polsce (Dolny Śląsk).

Zawiera krzemian glinu, wapń, cynk, sole mineralne,  

 

Zastosowanie:


* dla skóry twarzy: oczyszcza i wybiela, wyrównuje koloryt, pochłania sebum i matuje, ściąga pory, ujędrnia, działa przeciwzapalnie i łagodząco – najłagodniejsza z glinek, dlatego polecana dla cery suchej i naczynkowej.

* dla włosów: oczyszcza i dodaje super objętości, polecana zwłaszcza dla przetłuszczających się włosów.

* inne: wspomaga spalanie tłuszczu, działa antycellulitowo, usuwa toksyny


Przeciwwskazania: jest łagodną glinką, ale zbyt częste stosowanie dużych stężeń może prowadzić do wysuszenia skóry, włosów; nie wykazuje silnego działania alergennego.    

 

 

Czarna

Inne nazwy: glinka rosyjska, glinka z Morza Martwego

Glinka wulkaniczna zawiera takie składniki jak żelazo, siarkowodór czy krzem. Wydobywa się ją na terenach Rosji jak Syberia, Kamczatka, ale również w okolicach Morza Martwego czy Francji.  

Zastosowanie:

* dla skóry twarzy: dogłębnie oczyszcza, wygładza, zwęża rozszerzone pory, reguluje wydzielanie sebum, wyrównuje koloryt, wspomaga redukcję problemów skórnych – ze względu na działanie wysuszające, jest polecana dla cery tłustej i trądzikowej.

* inne: jako dodatek do kąpieli ujędrnia i wygładza, wspomaga opóźnianie procesów starzenia i redukcję cellulitu, przyspiesza regenerację, relaksuje.


Przeciwwskazania: czarną glinkę cechuje silne działanie i dlatego powinny unikać jej osoby ze skórą wrażliwą i suchą.   

 

 

Zielona

Jest najsilniej działającą glinką leczniczą. Jej właściwości były doceniane już w czasach starożytnych Egipcjan. Obecnie wydobywa się ją także w Europie, np. we Francji, gdzie jest niezmiernie popularna i jako kosmetyk do pielęgnacji, i jako element diety. Glinka zielona jest bogactwem żelaza.

Zastosowanie:

* dla skóry twarzy: ma silne działanie detoksykacyjne, neutralizujące, absorbujące i gojące, eliminuje bakterie i hamuje ich rozwój, dlatego świetnie sprawdzi się w walce z wszelkimi problemami skórnymi.

* dla włosów: wzmacnia włosy i przyspiesza ich wzrost.

* inne: stosowane w postaci okładów leczniczych przyniosą ulgę w bólach mięśni i stawów, zneutralizują opuchliznę i stan zapalny; niektóre rodzaje można przyjmować wewnętrznie, co działa odkażająco, łagodzi wszelkie podrażnienia układu pokarmowego, niweluje nieprzyjemne wzdęcia, zapobiega odwapnieniu organizmu, zielona glinka ma niezwykłą zdolność pochłaniania promieniowania radioaktywnego, dlatego zaleca się wypicie mieszanki glinki z wodą po badaniach rentgenowskim czy mammograficznym.  

 

Przeciwwskazania: nie powinno się nakładać glinki na otwarte rany oraz używać ponownie zużyty okład. ……    

 

 

Czerwona

Można porównać ją do glinki zielonej, ale o znacznie łagodniejszym działaniu. Obfituje w żelazo, krzem, mangan, tytan, potas.  

Zastosowanie:

* dla skóry twarzy: leczy trądzik różowaty, redukuje zaczerwienienia, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu; oczyszcza skórę z toksyn, reguluje wydzielanie sebum, poprawia koloryt. To wszystko czyni ją odpowiednią dla każdego typu skóry, zwłaszcza wrażliwej czy tłustej i mieszanej.

* dla włosów: wzmacnia, zmniejszając łamliwość i wypadanie włosów, działa przeciwłupieżowo.

* inne: stosowana doustnie – do mycia zębów: usuwa kamień nazębny, zapobiega krwawieniu dziąseł, wybiela, niweluje nieprzyjemny zapach; – do płukania jamy ustnej przy bólach gardła, anginie, zapaleniu migdałów.       

 

Przeciwwskazania: zbyt częste stosowanie tej glinki może lekko przyciemnić skórę.

 

 

Bentonitowa

Inna nazwa: żywa glinka, montmorylonit

Powstaje z pyłu wulkanicznego, a nazwę wzięła od miejsca jej pozyskiwania – Fort Benton w stanie Wyoming (środkowo-zachodnia część USA). W Polsce wydobywa się ją w okolicach Kielc i w Karpatach. Znana i używana jest od dawien dawna zewnętrznie, a także wewnętrznie. Po połączeniu z płynem wytwarza ujemny ładunek, który wyciąga wszelkie toksyny, w tym metale ciężkie. Dobrej jakości glinka powinna mieć kolor szary.  

Zastosowanie:

* dla skóry twarzy: świetnie oczyszcza i odblokowuje pory, pomaga w leczeniu problemów skórnych, łagodzi zaczerwienienia, wnika głęboko w skórę, odżywiając ją i regenerując, dotleniając i poprawiając mikrokrążenie.   

* inne: dodana do kąpieli wyciągnie toksyny z organizmu, pozostawi skórę gładką i odświeżoną, opóźni procesy starzenia, redukuje cellulit; pomaga w leczeniu problemów skórnych jak egzema czy łuszczyca, a także oparzeń i zranień; stosowana wewnętrznie jako roztwór wodny, złagodzi problemy trawienne; wykorzystywana jako pasta bądź płukanka do jamy ustnej, wzmocni szkliwo i zmniejszy wrażliwość zębów; może być naturalnym dezodorantem – wcierana w pachy wchłonie pot i zneutralizuje nieprzyjemny zapach.

 

Przeciwwskazania: zbyt częste używanie glinki bentonitowej wewnętrznie może działać przeczyszczająco.  

 

 

Ghassoul

Inne nazwy: Rhassoul, czerwona glinka, marokańska, afrykańska

Jest glinką wulkaniczną z marokańskich terenów doliny Moulouya, jedynego miejsca wydobycia na świecie. Jej nazwa wywodzi się od arabskiego “ghassala”, które oznacza “myć”, w dawnych czasach Beduini wykorzystywali ją do mycia ciała, twarzy i włosów. Jest bogata w magnez, krzem, cynk, lit, miedź, żelazo, wapń, potas.

Zastosowanie:

* dla skóry twarzy: wspaniale peelinguje, wygładza i ujędrnia skórę, jest łagodną glinką, mimo że działa matująco, nie powoduje przesuszenia i naruszenia bariery ochronnej skóry – dlatego sprawdzi się zarówno w przypadku skóry mieszanej, tłustej, jak i wrażliwej.

* dla włosów: używana do mycia działa oczyszczająco, odświeżająco i odtłuszczająco, dzięki niej włosy stają się miękkie i błyszczące.

 

 

Z kanadyjskiego lodowca

Jak wskazuje jej nazwa, wydobywa się ją na terenach Kanady, ale również wybrzeża Kolumbii Brytyjskiej. Powstała z osadów naniesionych przez wody topniejących lodowców. Ma kolor w odcieniach szarości i zieleni.

Zastosowanie:

* dla skóry twarzy: polecana jest dla każdego typu cery ze względu na swoje łagodne właściwości, nawadnia, uzupełnia mikroelementy, usprawnia mikrokrążenie, poprawia strukturę i koloryt.   

 

 

Jak używać?

Maseczki

Aby przyrządzić maskę, zmieszaj w porcelanowej bądź plastikowej miseczce glinkę z ciepłą wodą tak, by powstała konsystencja pasty. Nałóż na twarz na ok. 15 minut, spryskując twarz wodą gdy glinka będzie zasychać. Nie powinno się dopuszczać do całkowitego zaschnięcia, ponieważ może prowadzić to do przesuszenia czy podrażnień. Można dodać olej do maseczki, by nie zastygała tak szybko na twarzy.  

Możesz dodać do maski także kilka kropel swojego ulubionego olejku eterycznego, by jeszcze bardziej zwiększyć dobroczynne działanie.

Uwaga! Nie należy dopuścić do kontaktu metalu z glinką – traci ona wtedy swoje cenne właściwości. Do mieszania najlepiej używać plastiku bądź drewna.

 

Roztwór wodny

W celu przygotowania mikstury do wypicia, dodaj ½ łyżeczki glinki do szklanki wody. Zażyj po upływie co najmniej godziny od posiłku.

 

Kąpiel z glinką

Wsyp do napełnionej wanny ok. ¼ szklanki glinki.

 

Zastosowanie glinek jest tak szerokie, że nie sposób opisać go w pełni w zwięzłym wpisie 🙂

Miałyście przyjemność wykorzystania którejś z tych dobrodziejstw Matki Ziemi?