Zasady tworzenia maceratów:
- Zioła przebieraj- odrzucaj brzydko wyglądające liście, kwiaty, nadgniłe korzenie, liście z plamkami. Zostawiaj tylko rośliny pełnowartościowe – uchronisz w ten sposób maceraty przed rozwojem grzybów.
- Wyciągi ziołowe ze świeżo zerwanych ziół zawierają więcej związków czynnych niż przygotowanie z ziół suszonych. Jeśli sam zbierasz zioła, postaraj się jak najwięcej przetwarzać od razu.
- Nie płucz roślin, chyba, że miały kontakt z ziemią.
- Rozdrobnij zioła (np. poprze drobne pocięcie nożem, przekręcenie przez maszynkę do mięsa, utarcie w moździeżu, lekkie zblendowani)- rozerwane tkanki łatwiej oddadzą swoje związki do płynu.
- Przed zalaniem gliceryną, octem lub olejem zwsze skrop je alkoholem i odstaw na 20-30 minut w zamkniętym naczyniu – wzmoże to estrakcję związków czynnych
- Surowiec świeży lepiej zalać gorącym alkoholem, olejem, octem – unieczynni to enzymy, które mogą spowodować rozkład związków czynnych
- Każda estrakcja musi trwać kilka dni albo tygodni i powinna być przeprowadzana w ciemnym i ciepłym miejscu.
- Maceraty przechowuj w ciemnych opakowaniach lub trzymaj w chłodnym miejscu.
Maceraty olejowe
Można używać wewnętzrnie i zewnętrznie. Możesz wypijać 1-2 łyżki dziennie na lepsze trawienie, smarować zmiany skórne olejem rumiankowym albo nacierać stawy maceratem olejowym z dziurawca.
Chcesz przygotować oryginalne posiłki?
Zrób macerat rozmarynowy, tymiankowy, estragonowy czy szałwiowy i używaj ich do skrapiania sałatek.
A może zdecydujesz się zrobić mydło bądz krem do twarzy z przygotowanych maceratów
Wtedy z pewnością użyjesz maceratu nagietkowego, marchewkowego i pokrzywowego.
Macerat z oleju nierafinowanego szybciej się psuję, ponieważ zawiera związki, kóre zaczynają się szybciej rozkładać.
Sa różne sposoby maceracji olejowej, w zależności od rodzaju użytego surowca ( świeży lub suchy) i od tego, jak szybko chce się mieć gotowy macerat.
- Zerwane surowce oczyścić drobno, potnij lub zmiel;
- Masę włóż do czystego słoika, skrop alkoholem, lekko uklep i poczekaj 20 minut;
- Zalej olejem słonecznikowym ( według mniej jest najlepszy do maceracji ziół);
- Masa roślinna powinna swobodnie pływać. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce;
- Codziennie wstrząsaj;
- Po tygodniu lub dwóch przecedź przez sitko lub podwójnie złożoną gazę. Odstaw na dzień. Jeśli na dnie słoika pozostały drobinki, ostrożnie przecedź przez gazę, aby osad nie pozostał na dnie.
- Wstrząśnij, odstaw w ciemne miejsce. Koniecznie naklej etykietkę, nazwę produktu i datę sporządzenia.
Aby macerat mógł stać dłużej warto go zakonserwować dodając kilka kropel olejku herbacianego lub pachulowego 🙂
Pochwalcie się Waszymi stworzonymi maceratami, a niedługo pojawi się przepis jak robić z nich kremy! 🙂
Uciekam robić macerat z krwawnika 🙂