Zaznacz stronę

Zasady tworzenia maceratów:

  • Zioła przebieraj- odrzucaj brzydko wyglądające liście, kwiaty, nadgniłe korzenie, liście z plamkami. Zostawiaj tylko rośliny pełnowartościowe – uchronisz w ten sposób maceraty przed rozwojem grzybów.
  • Wyciągi ziołowe ze świeżo zerwanych ziół zawierają więcej związków czynnych niż przygotowanie z ziół suszonych. Jeśli sam zbierasz zioła, postaraj się jak najwięcej przetwarzać od razu.
  • Nie płucz roślin, chyba, że miały kontakt z ziemią.
  • Rozdrobnij zioła (np. poprze drobne pocięcie nożem, przekręcenie przez maszynkę do mięsa, utarcie w moździeżu, lekkie zblendowani)- rozerwane tkanki łatwiej oddadzą swoje związki do płynu.
  • Przed zalaniem gliceryną, octem lub olejem zwsze skrop je alkoholem o odsawt na 20-30 minut w zamkniętym naczyniu – wzmoże to estrakcję związkó czynnych
  • Surowiec świeży lepiej zalać gorącym alkoholem, olejem, octem – unieczynni to enzymy, które mogą spowodować rozkłąd związków czynnych
  • Każda estrakcja musi trwać kilka dni albo tygodni i powinna być przeprowazdana w ciempnym i ciepłym miejscu.
  • Maceraty przechowuj w ciemnych opakowaniach lub trzymaj w ciemnym, chłodnym miejscu, Różnorodne maceraty można przecgowywać w ziemnych butelkach.

Maceraty olejowe

Można używać wewnętzrnie i zewnętrznie. Możesz wypijać 1-2 łyżki dziennie na lepsze trawienie, smarować wysypkę skórną olejem rumiankowym albo nacierać stawy mocnym maceratem olejowym z dziurawca.

Chcesz przygotować oryginalne posiłki?

Zrób olej rozmarynowy, tymiankowy, estragonowy czy szałwiowy i używaj do skrapiania sałatek.

A może zdecydujesz się zrobić mydlo bądz krem do twarzy z przygotowanych maceratów

Wtedy z pewnością użyjesz maceratu nagietkowego, marchewkowego i pokrzywowego.

Macerat z olejów nierafinowanych szybciej się psują, ponieważ mają związki, kóre zaczynają się szybciej rozkładać.

Sa rózne sposoby maceracji olejowej, w zależności od rodzaju użytego surowca ( świeży lub suchy) i od tego, jak szybko chce się mieć gotowy macerat.

  1. Zerwane surowce oczyścić drobno, potnij lub zmiel
  2. Masę włóż do czystego słoika, skrop alkoholem, lekko uklep i poczekaj 20 minut,
  3. Zalej olejem słonecznikowym ( według mniej jest najlepszy do maceracji ziół)
  4. Masa roślinna powinna swobodnie pływać. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce,
  5. Codziennie wstrząsaj
  6. Po tygodniu lub dwóch przecedź przez sitko perlonowe i podwójnie złożoną gazę. Odstaw na dzień. Jeśli na dnie słoika pozostały drobinki, ostrożnie przecedź przez gazę, aby osad pozostał na dnie.
  7. Wstrząśnij, odstaw w ciemne miejsce. Koniecznie naklej etykietkę i nazwę produktu i datę sporządzenia.

Aby macerat mógł stać dłużej warto go zakonserwować dodając kilka kropel olejku herbacianego lub pachulowego 🙂

Pochwalcie się Waszymi stworzonymi maceratami, a niedługo pojawi się przepis jak robić z nich kremy! 🙂

Uciekam robić macerat z krwawnika 🙂