fbpx
Zaznacz stronę

 

Zasady tworzenia maceratów:

 

 

  • Zioła przebieraj- odrzucaj brzydko wyglądające liście, kwiaty, nadgniłe korzenie, liście z plamkami. Zostawiaj tylko rośliny pełnowartościowe – uchronisz w ten sposób maceraty przed rozwojem grzybów.
  • Wyciągi ziołowe ze świeżo zerwanych ziół zawierają więcej związków czynnych niż przygotowanie z ziół suszonych. Jeśli sam zbierasz zioła, postaraj się jak najwięcej przetwarzać od razu.
  • Nie płucz roślin, chyba, że miały kontakt z ziemią.
  • Rozdrobnij zioła (np. poprze drobne pocięcie nożem, przekręcenie przez maszynkę do mięsa, utarcie w moździeżu, lekkie zblendowani)- rozerwane tkanki łatwiej oddadzą swoje związki do płynu.
  • Przed zalaniem gliceryną, octem lub olejem zwsze skrop je alkoholem i odstaw na 20-30 minut w zamkniętym naczyniu – wzmoże to estrakcję związków czynnych
  • Surowiec świeży lepiej zalać gorącym alkoholem, olejem, octem – unieczynni to enzymy, które mogą spowodować rozkład związków czynnych
  • Każda estrakcja musi trwać kilka dni albo tygodni i powinna być przeprowadzana w ciemnym i ciepłym miejscu.
  • Maceraty przechowuj w ciemnych opakowaniach lub trzymaj w chłodnym miejscu. 

 

Maceraty olejowe

 

Można używać wewnętzrnie i zewnętrznie. Możesz wypijać 1-2 łyżki dziennie na lepsze trawienie, smarować zmiany skórne olejem rumiankowym albo nacierać stawy maceratem olejowym z dziurawca.

 

Chcesz przygotować oryginalne posiłki?

 

Zrób macerat rozmarynowy, tymiankowy, estragonowy czy szałwiowy i używaj ich do skrapiania sałatek.

 

A może zdecydujesz się zrobić mydło bądz krem do twarzy z przygotowanych maceratów

 

Wtedy z pewnością użyjesz maceratu nagietkowego, marchewkowego i pokrzywowego.

 

Macerat z oleju nierafinowanego szybciej się psuję, ponieważ zawiera związki, kóre zaczynają się szybciej rozkładać.

 

Sa różne sposoby maceracji olejowej, w zależności od rodzaju użytego surowca ( świeży lub suchy) i od tego, jak szybko chce się mieć gotowy macerat.

 

  1. Zerwane surowce oczyścić drobno, potnij lub zmiel;
  2. Masę włóż do czystego słoika, skrop alkoholem, lekko uklep i poczekaj 20 minut;
  3. Zalej olejem słonecznikowym ( według mniej jest najlepszy do maceracji ziół);
  4. Masa roślinna powinna swobodnie pływać. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce;
  5. Codziennie wstrząsaj;
  6. Po tygodniu lub dwóch przecedź przez sitko lub podwójnie złożoną gazę. Odstaw na dzień. Jeśli na dnie słoika pozostały drobinki, ostrożnie przecedź przez gazę, aby osad nie pozostał na dnie.
  7. Wstrząśnij, odstaw w ciemne miejsce. Koniecznie naklej etykietkę, nazwę produktu i datę sporządzenia.

 

Aby macerat mógł stać dłużej warto go zakonserwować dodając kilka kropel olejku herbacianego lub pachulowego 🙂

 

Pochwalcie się Waszymi stworzonymi maceratami, a niedługo pojawi się przepis jak robić z nich kremy! 🙂

 

Uciekam robić macerat z krwawnika 🙂