fbpx
Zaznacz stronę

 

ZASADY TWORZENIA MACERATÓW:

  • Zioła przebieraj- odrzucaj brzydko wyglądające liście, kwiaty, nadgniłe korzenie, liście z plamkami. Zostaw tylko rośliny pełnowartościowe – uchronisz w ten sposób maceraty przed rozwojem grzybów;
  • Wyciągi ziołowe ze świeżo zerwanych ziół zawierają więcej związków czynnych niż przygotowanie z ziół suszonych. Jeśli sama zbierasz zioła, postaraj się jak najwięcej przetwarzać od razu;
  • Nie płucz roślin, chyba, że miały kontakt z ziemią;
  • Rozdrobnij zioła (np. poprzez drobne pocięcie nożem, utarcie w moździerzu, lekkie zblendowanie)- rozerwane tkanki łatwiej oddadzą swoje związki do płynu;
  • Przed zalaniem gliceryną, octem lub olejem zawsze skrop je alkoholem i odstaw na 20-30 minut w zamkniętym naczyniu – wzmoże to ekstrakcję związków czynnych;
  • Każda ekstrakcja musi trwać kilka dni albo tygodni i powinna być przeprowadzana w ciemnym i ciepłym miejscu;
  • Gotowe maceraty przechowuj w ciemnych opakowaniach lub trzymaj w chłodnym miejscu. 

MACERATY OLEJOWE:

 

 
macerat z mniszka lekarskiego  

Można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Możesz wypijać 1-2 łyżki dziennie na lepsze trawienie, smarować zmiany skórne olejem rumiankowym albo nacierać stawy maceratem olejowym z dziurawca.

Chcesz przygotować oryginalne posiłki?

Zrób macerat rozmarynowy, tymiankowy, estragonowy czy szałwiowy i używaj ich do skrapiania sałatek.

Może zdecydujesz się zrobić mydło bądz krem do twarzy z przygotowanych maceratów?

Wtedy z pewnością użyjesz maceratu nagietkowego, marchewkowego i pokrzywowego. Wyróżnia się różne sposoby maceracji olejowej, w zależności od rodzaju użytego surowca ( świeży lub suchy) i od tego, jak szybko chce się mieć gotowy macerat.

OTO JEDNA Z METOD, KTÓRĄ NAJCZĘŚCIEJ STOSUJE:

  1. Zebrane surowce dokładnie oczyść; (możesz je wyłożyć na pergaminie, pozostawić na 1 dzień, aby wyszły robaki);
  2. Opcjonalnie rozetrzyj zebrane zioła w moździerzu;
  3. Masę włóż do czystego słoika, skrop alkoholem, lekko uklep i poczekaj 20 minut;
  4. Zalej wybranym olejem, np. olejem słonecznikowym ( poniżej zapoznasz się z 4 krokami, jaki olej roślinny wybrać do maceracji);
  5. Masa roślinna powinna swobodnie pływać. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce;
  6. Codziennie wstrząsaj;
  7. Po tygodniu lub dwóch przecedź przez sitko lub podwójnie złożoną gazę. Jeśli na dnie słoika pozostały drobinki, ostrożnie przecedź przez gazę, aby osad nie pozostał na dnie;
  8. Wstrząśnij, odstaw w ciemne miejsce. Koniecznie naklej etykietkę, nazwę produktu i datę sporządzenia;

Aby macerat mógł stać dłużej warto go zakonserwować dodając kilka kropel olejku herbacianego, pachulowego lub witaminę E. Zapobiegnie to zbyt szybkiemu zjełczeniu maceratu!

 

 

 
macerat z rumianku

 

4 KROKI, ABY WYBRAĆ PRAWIDŁOWY OLEJ ROŚLINNY DO MACERACJI ZIÓŁ

Czujesz się przytłoczona i zdezorientowana, gdy pomyślisz o setkach dostępnych olejów roślinnych, których możesz użyć do maceracji ziół? Istnieją jednak pewne czynniki, które należy rozważyć przed wyborem oleju roślinnego do maceracji. Oto 4 aspekty, na które powinnaś zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego oleju roślinnego do maceracji.

1. Okres przydatności oleju roślinnego

Przygotowanie maceratów jest dosyć czasochłonnym procesem, dlatego warto zwrócić uwagę, aby dany macerat miał możliwie najdłuższy okres przydatności. Wybór olejów o wysokiej wartości jodu, takich jak olej z nasion granatu lub olej z ogórecznika (poza stosunkowo wysoką ceną olejów), znacznie skróciłby okres trwałości maceracji. Zastanów się nad okresem przechowywania wybranego oleju i upewnij się, że ma odpowiednią datę przydatności do spożycia.

2. Zapach oleju roślinnego

Warto wybrać olej roślinny o łagodnym zapachu , który nie wpłynie na zapach maceratu – lub na produkt końcowy, w którym macerat zostanie użyty.

3. Stabilność termiczna oleju roślinnego

Jeśli zamierzasz zastosować macerat, poddając go obróbce termicznej (w balsamach, masłach lub emulsjach), olej nośnikowy musi mieć odpowiednią stabilność termiczną (temperatura w której rozpoczyna się rozkład związków stanowi miarę stabilności termicznej związków chemicznych). Podczas procesu ogrzewania może dojść do utlenienia związków czynnych.

4. Kolor oleju roślinnego

Olej z awokado i olej z konopi nie są najlepszym wyborem do robienia maceratów (ewentualnie, jeśli chcesz, aby produkt końcowy miał zielony kolor to nie rezygnuj z nich). Wyobraź sobie, że macerujesz piękne, pomarańczowe płatki nagietka. Jaki byłby wynik, gdy wykorzystasz olej w kolorze zielonym, taki jak olej z awokado? Zastanów się nad kolorem oleju przy podejmowaniu decyzji o maceracji, którą chcesz wykonać.

4 NAJLEPSZE OLEJE ROŚLINNE DO MACERACJI

Wybierając olej nośnikowy do maceracji, nie należy rezygnować z jakości. Zalecam stosowanie wyłącznie wysokiej jakości olejów, które są świeżo przygotowane i tłoczone na zimno. Unikaj rafinowanych olejów.

1. Olej słonecznikowy

Jest jednym z najczęściej używanych olejów roślinnych o rozsądnej cenie i dobrej dostępności. Olej słonecznikowy ma neutralny zapach i kolor, który nie wpływa na macerat. Na skórze pozostawia lekkie, przyjemne uczucie. Ma dobrą stabilność termiczną. 

2. Olej migdałowy

To kolejny klasyczny przykład oleju nośnikowego do maceracji. Ma słaby, naturalny kolor i orzechowy zapach. Jego stabilność termiczna jest lepsza niż oleju słonecznikowego, lecz jego cena jest wyższa. Odpowiedni dla produktów klasy luksusowej, dla skóry dojrzałej i uszkodzonej oraz dla dzieci. ( Należy pamiętać o możliwej alergii na orzechy podczas stosowania tego oleju jako nośnika ). Olej ze słodkich migdałów ma ekstremalną tolerancję na niską temperaturę i pozostanie przezroczysty, nawet przy -10 o C. Jest to dobry wybór do maceracji, jeśli planujesz używać swoich kosmetyków w zimnych warunkach klimatycznych.

3. Olej jojoba

Olej jojoba to w rzeczywistości płynny wosk, a nie olej. Charakteryzuje się wyjątkową stabilnością i długim okresem przydatności do spożycia, bardzo lekkim odczuciem na skórze, przyzwoitym kolorem i prawie neutralnym zapachem. Olej jojoba ma wyższą cenę w porównaniu z olejem słonecznikowym, ale zapewnia dłuższy okres przydatności do spożycia. Ze względu na swoją unikalną strukturę, olej jojoba zapewnia skórze długotrwały efekt zmiękczający i brak uczucia tłustego na skórze w porównaniu z innymi olejami. Przy produkcji kosmetyków o wysokiej wydajności, a zwłaszcza w przypadku kosmetyków kolorowych, powinien być numerem jeden.

4. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest jednym z najbardziej popularnych olejów do maceracji, głównie ze względu na jej cenę i dostępność. Jednakże należy pamiętać, aby zaopatrzyć się w naprawdę dobrej jakości oliwę. Jej zapach jest bardzo intensywny i będzie wpływać na woń produktu końcowego.

Podziel się w komentarzach swoimi przemyśleniami i doświadczeniami w tym temacie. Dziękuję!

Natura pod lupą