fbpx
Zaznacz stronę
Zioła i kwiaty a typ cery: dobierz je do siebie i swoich potrzeb!

Zioła i kwiaty a typ cery: dobierz je do siebie i swoich potrzeb!

Każdy z nas jest inny, wyjątkowy i nie na wszystkich pielęgnacyjne porady będą działały jednakowo.
Aby móc korzystać z dobroci natury w pełni, warto poznać surowce, które preferuje nasza skóra.

Ale… najpierw musimy znać ją od podszewki.

Jaki posiadasz typ cery?

Jeśli nie umiesz tego określić – wykonaj krótki test, odpowiadając szczerze na pytania. Dowiedziesz się, jakiego typu cery jesteś posiadaczką 🙂

1. Jakiego koloru jest Twoja cera?
a) Szarożółta, rano bywa blada.
b) Trudno powiedzieć.
c) Jasna.
2. Jak Twoja skóra reaguje na umycie wodą i mydłem?
a) Dobrze, nie obserwuję negatywnych reakcji.
b) Jest wrażliwa, napięta, mogą występować pieczenie.
c)  Jest zaczerwieniona i podrażniona.
3. Jak wygląda Twoja skóra po całym dniu? (przed oczyszczaniem)
a) Nieestetycznie błyszczy się.
b) Błyszczy się, ale tylko na czole, nosie i brodzie. W pozostałych miejscach jest sucha.
c) Jest sucha, łuszczy się.
4. Co jest Twoim największym problemem?
a) Wypryski i zaskórniki, nieestetyczne błyszczenie się.
b) Moja twarz błyszczy się w strefie T, zdarza się, że kosmetyki podrażniają moją skórę.
c) Suchość, brak elastyczności, przebarwienia.
Jeśli na większość pytań odpowiedziałaś:
a – masz skórę tłustą
b – masz skórę mieszaną
c – masz skórę suchą

 

Warto pamiętać, że każdy z powyższych typów może być także skórą wrażliwą. Posiadasz taką, jeśli często negatywnie reagujesz na kosmetyki lub czynniki zewnętrzne, jak np. zmiany temperatury. Twoja skóra jest wtedy szczególnie zaczerwieniona, podrażniona, pojawia się uczucie pieczenia i ściągnięcia.

Skóra tłusta bądź mieszana może być także trądzikowa. Skórę tłustą często spotykają problemy trądzikowe ze względu na nadmierną aktywność gruczołów łojowych. Skóra mieszana ma cechy skóry tłustej, problemy skórne najczęściej pojawiają się w strefie T (czoło, nos, policzki, broda).
Trądzik może objawiać się różnie – w postaci wyprysków, zaskórników, drobnych krostek.

Skoro już wiesz, jaki rodzaj skóry posiadasz, łatwiej będzie Ci dobrać odpowiednie kosmetyki. Taka wiedza przyda się również w naturalnej pielęgnacji. Są zioła, które szczególnie są polecane dla poszczególnych typów cer.

Dla skóry tłustej

Dla skóry mieszanej

W pielęgnacji tego typu skóry warto połączyć siły ziół dla cery tłustej i suchej – pielęgnować strefę T i pozostałe części twarzy oddzielnie.

Dla skóry suchej

 

Dla skóry wrażliwej

Dla skóry naczyniowej

  • kasztanowiec
  • miłorząb japoński
  • skrzyp polny
  • oczar wirginijski
  • bez czarny
  • arnika górska
  • borówka czarna
  • szałwia lekarska
  • pokrzywa
  • fiołek trójbarwny (bratek)
  • ruszczyk kolczasty
  • wąkrota azjatycka (Gotu kola)

Dla skóry trądzikowej

  • nagietek
  • fiołek trójbarwny
  • oczar wirginijski
  • bez czarny
  • łopian (korzeń)
  • skrzyp
  • aloes
  • lawenda 
  • jałowiec (owoce)
  • róża
  • orzech włoski (liście)
  • jeżówka (echinacea)
  • rumianek
  • mniszek lekarski
  • ostropest plamisty
  • przetacznik lekarski

 

Jakie są Wasze ulubione zioła? 😉 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Może zainteresuje Cię:

VIANEK odżywczy płyn micelarny i tonik 2w1

VIANEK odżywczy płyn micelarny i tonik 2w1

Zmywanie makijażu często może zmywać sen z powiek. Ale jest to niezwykle istotny element codziennej pielęgnacji twarzy. To zadanie mogą ułatwić nam mleczka i płyny micelarne – wypróbowałam jeden od Vianka. Jak wypadł? Przekonajcie się sami i przeczytajcie do końca recenzję

Nie jestem fanką produktów “dla każdego typu cery”, bo uważam, że każda skóra – w zależności od rodzaju – potrzebuje innej pielęgnacji, stworzonej z produktów najlepiej na nią działających. Ten płyn jednak mnie zaskoczył i nieco zmienił moje zdanie 😉 Ale od początku… weźmy pod lupę składniki.   

Skład INCI

Vianek płyn micelarny

Przy analizie składu danego kosmetyku musimy pamiętać, że kolejność wymienionych substancji nie jest przypadkowa – im wyższa pozycja w składzie, tym więcej składnika wykorzystano w danym kosmetyku.

  •     AQUA – WODA – baza kosmetyku, rozpuszczalnik substancji aktywnych.
  •     DECYL GLUCOSIDE – GLUKOZYD DECYLOWY – jest łagodną substancją myjącą, może być wykorzystywany jako emulgator, czyli substancja łącząca fazy: olejową i wodną. Nie ma właściwości drażniących, uważany jest za jeden z najłagodniejszych środków powierzchniowo czynnych, często wykorzystywany w kosmetykach dla dzieci.
  •     GLYCERIN – GLICERYNA – hydrofilowa i higroskopijna substancja, humektant nawilżający bezpośrednio. Dzięki niej substancje aktywne mogą przeniknąć w głąb skóry. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, zmiękcza naskórek, likwidując zrogowacenia.
  •     CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT – WYCIĄG Z KWIATÓW NAGIETKA LEKARSKIEGO – jest substancją aktywną, ma działanie przeciwzapalne, ściągające, nawilżające, a także przyspiesza regenerację naskórka.
  • PROPANEDIOL – GLIKOL PROPYLENOWY – jest to glikol roślinny (alternatywa dla tych syntetycznych), surowiec pozyskany z glukozy. Często używany jako baza do toników. Rozpuszcza kwasy i ekstrakty roślinne, silnie nawilża, jest bezpiecznym dla skóry konserwantem.
  • PANTHENOL – PANTENOL – koi, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie, nawilża.
  •     PRUNUS ARMENIACA KERNEL OIL – OLEJ Z PESTEK MORELI – emolient tłusty, tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Zmiękcza i wygładza.
  •     HIPPOPHAE RHAMNOIDES OIL – OLEJ ROKITNIKOWY – zawiera karotenoidy, które zapewniają właściwości regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe oraz antyoksydacyjne, chronią przed promieniowaniem, poprawiają koloryt. Kwas omega-7 odpowiada za regenerację i gojenie się, a flawonoidy mają pozytywny wpływ na naczynka krwionośne.
  •     LECITHIN – LECYTYNA – naturalny, wegetariański emulgator oraz zagęstnik. Odżywia, zmiękcza, ułatwia wchłanianie substancji aktywnych.
  •     CITRIC ACID – KWAS CYTRYNOWY – kwas z grupy AHA, rozpuszczalny w wodzie. Działa złuszczająco, rozjaśniająco. Zwiększa stabilność i trwałość kosmetyku, reguluje pH.
  •     PHYTIC ACID – KWAS FITOWY – otrzymywany z roślin, reguluje pH, konserwuje, silnie rozjaśnia. Jest silnym antyoksydantem.
  •     COCAMIDOPROPYL BETAINE – KOKAMIDOPROPYLOBETAINA – łagodna substancja myjąca, odpowiada za właściwości pieniące, poprawia konsystencję kosmetyku. Jest bezpieczna w produktach, które się spłukuje. Przeprowadzone testy bezpieczeństwa nie są wystarczające, aby stwierdzić, że nie powoduje ona podrażnień w produktach niespłukiwanych.
  •     BENZYL ALCOHOL – ALKOHOL BENZYLOWY – jest alkoholem aromatycznym, imitującym zapach jaśminu. Stosowany również jako substancja konserwująca. Jest na liście potencjalnych alergenów – jako konserwant jest  dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Jego maksymalne stężenie wynosi 1%. Jeśli został użyty jako składnik kompozycji zapachowej i jego stężenie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym (i 0,01 % w produkcie spłukiwanym) musi być także uwzględniony w składzie INCI.
  •     PARFUM – ZAPACH – maskuje niepożądane zapachy w kosmetyku.
  •     DEHYDROACETIC ACID – KWAS DEHYDROOCTOWY – jest to konserwant dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.
  •     BENZYL SALICYLATE – SALICYLAN BENZYLU – składnik kompozycji zapachowej, tak jak w przypadku alkoholu benzylowego, jeśli jego stężenie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym (i 0,01 % w produkcie spłukiwanym) musi być uwzględniony w składzie INCI. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
  •     HEXYL CINNAMAL – ALDEHYD HEKSYLOCYNAMONOWY – składnik kompozycji zapachowej, imituje zapach jaśminu. Jeśli jego stężenie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym (i 0,01 % w produkcie spłukiwanym) musi być uwzględniony w składzie INCI. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
  •     LILIAL – składnik kompozycji zapachowej, nadaje zapach lilii. Jeśli jego stężenie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym (i 0,01 % w produkcie spłukiwanym) musi być uwzględniony w składzie INCI. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
  •     COUMARIN – KUMARYNA – składnik kompozycji zapachowej, ma przyjemny zapach wysuszonej trawy. Jeśli jego stężenie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym (i 0,01 % w produkcie spłukiwanym) musi być uwzględniony w składzie INCI. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

 

Cuda Vianki, czyli recenzji sedno

Vianek o swoim produkcie pisze:

Delikatny preparat łączy w sobie funkcje płynu micelarnego, skutecznie usuwającego makijaż oraz toniku o działaniu nawilżającym i kojącym. Przeznaczony do każdego rodzaju skóry. Dzięki zawartości oleju rokitnikowego, oleju z pestek moreli i lecytyny sojowej, odżywia i pozostawia ochronną warstwę, która zapobiega przesuszeniu skóry. Ekstrakt z nagietka i panthenol łagodzą podrażnienia i przywracają komfort skórze po demakijażu.

 

Vianek płyn micelarnyZnajoma podszepnęła mi słówko na temat “pomarańczowej linii odżywczej” od Vianka. Znudziła mi się już rękawica do demakijażu, więc skusiłam się na płyn do demakijażu. A że w gratisie jest jeszcze tonik – tym lepiej 😉

Gdy tylko wzięłam do ręki buteleczkę, ujęła mnie jej szata graficzna. Jak większość kobiet, uwielbiam kwiaty i wszelkie motywy roślinne, więc kosmetyk w pięknym opakowaniu za każdym razem cieszy oko. Po otworzeniu wieczka, poczułam piękną woń, więc do wypróbowania nic więcej nie musiało mnie już przekonywać.

Co tu dużo mówić…   

Deklaracja marketingowa moim zdaniem została całkowicie spełniona. Nic dodać, nic ująć – produkt świetnie zmywa makijaż, bez nadmiernego “szorowania” 😉 Nie pozostawia żadnej warstwy, nie wysusza, nie podrażnia. Skóra po demakijażu jest gładka i odżywiona. Płyn naprawdę pięknie pachnie – do worka z zaletami nie można niestety tego wrzucić, ale o tym jeszcze później…

Skład kosmetyku jest naprawdę w porządku. Na górze INCI są – a więc mają i największy udział – substancje naturalne i aktywne, jak np. wyciąg z nagietka, oleje: rokitnikowy i z pestek moreli. Zastosowano także roślinne zamienniki dla popularnych substancji chemicznych. Niestety gorzej ma się kompozycja zapachowa. Są tam substancje chemiczne i to właśnie nim niestety zawdzięczamy ten przyjemny aromat. Co więcej, są to substancje, które są na liście potencjalnych alergenów, więc istnieje ryzyko wystąpienia reakcji uczuleniowej. Alergicy muszą szczególnie mieć się na baczności!

Mimo wszystko, biorąc pod uwagę skład i działanie kosmetyku, jestem w stanie przełknąć to lekkie rozczarowanie, tym bardziej, że do niczego innego nie można się przyczepić.       

Zalety

  • dobry skład, substancje aktywne, naturalne alternatywy syntetyków
  • łatwo usuwa makijaż
  • oczyszcza i odżywia skórę
  • przystępna cena
  • piękne opakowanie 😉

 

Wady

  • kompozycja zapachowa nie jest w 100% naturalna
  • może uczulać

 

A Wy jakie macie doświadczenia z tym, albo innymi produktami od Vianka?

 

Stań się inspiracją! Daj znać w komentarzach lub na facebookowym fanpage’u, jeśli jest kosmetyk wart przetestowania i zrecenzowania  🙂

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Chcesz poznać sztukę JAPOŃSKIEGO OCZYSZCZANIA TWARZY krok po kroku?
Zapisz się do Newslettera: KLIK

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Zobacz także inne recenzje:

SZAŁWIA KREM OD BUÑA COSMETICS

EO LABORATORIE żel do mycia skóry tłustej i problematycznej [RECENZJA]

 

 

Krem nagietkowy do twarzy i ciała

Krem nagietkowy do twarzy i ciała

Krem nagietkowy ma bardzo podobne właściwości do maści, (zapoznaj się z przepisem: nagietkowy balsam- niezbędnik podróżnika ), jednak zdecydowanie lepiej nawilża. Doskonale nadaje się do smarowania szorstkiej skóry na łokciach, kolanach i piętach. Aby wykonać krem, będziesz potrzebować:

• 120ml naparu z nagietka

Jak wykonać taki napar ?
Istnieje kilka sposobów:

1. Wsyp 1 łyżkę stołową suszonych kwiatów nagietka do kubka (lub szklanego naczynia odpornego na wysoką temperaturę), a następnie zalej wrzącą wodą. Przykryj kubek talerzykiem i pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut. Następnie wszystko odcedź. Możesz również użyć świeżych kwiatów, postępując tak jak z suszonymi.
2. Wypełnij około 1/4 słoika suszonymi lub świeżymi kwiatami nagietka. Wlej wodę do słoika, aż napełni się cały. Zakręć słoik i umieść go w słonecznym miejscu na 5 lub 6 godzin. Odcedź przed użyciem.

Napar z nagietka można stosować między innymi do leczenia bólu gardła, wrzodów żołądka, ale częściej stosuje się go na zewnątrz.

Uwaga!

Może stymulować przyspieszyć wystąpienie miesiączki.
Kobiety w ciąży nie powinny pić herbaty z nagietka. Jeśli przyjmujesz leki lub masz inne problemy zdrowotne, koniecznie skonsultuj się z lekarzem i wykonaj dalsze badania, zanim zaczniesz używać nagietka wewnętrznie, ponieważ może to być przeciwwskazane.

Pamiętaj!

Napar, którego nie zużyjesz można zamrozić 🙂

Nagietek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne i jest wyjątkowo przydatny w przypadku podrażnionej skóry każdego rodzaju.

Oto kilka sposobów wykorzystania herbaty z nagietka:

– stosować jako płukanka na ból gardła
– stosować jako płukanie ust w przypadku zapalenia dziąseł lub pleśniawek
– używać jako okład na swędzące miejsca na skórze, zadrapania lub inne stany zapalne
– używać go jako płukanki do oczu na swędzenie podczas alergii,
– przemywać twarz ciepłą herbatą z nagietka, w przypadku skłonności do trądziku i wyprysków
– wlewać trochę do kąpieli stóp w przypadku grzybicy stóp
– stosować jako płukanka po myciu szamponem, aby pomóc swędzącej skórze głowy
– zamrozić w pojemniku na kostki lodu

• 80ml maceratu z nagietka

Napełnij słoik około ¼ do ½ suszonymi kwiatami nagietka i zalej olejem słonecznikowym (lub innym lekkim olejem, np. oliwą lub słodkim olejem migdałowym) kwiaty – tak aby nagietek nie wystawał poza poziom oleju. Przykryj i przechowuj w ciemnej szafce przez dwa do sześciu tygodni, wstrząsając okresowo, a potem przecedź. Możesz użyć świeżych kwiatów nagietka- macerat będzie miał więcej substancji aktywnych niż ten z suszonych.

• 50 g masła shea (lub mango lub masła kakaowego)
• 15 g pastylek z wosku pszczelego
• 2 łyżki kwasu stearynowego (naturalny środek zagęszczający)
• wybrany środek konserwujący

Wykonanie:

Przygotuj napar i odstaw na bok, aby ostygł. Odważy 80ml maceratu z nagietka do osobnej miseczki odpornej na ciepło. Dodaj masło shea, pastylki woskowe i kwas stearynowy. Ustaw miskę z maceratem, masłem, kwasem stearynowym i woskiem na rondelku wypełnionym kilkoma centymetrami wody i podgrzewaj na średnio-niskim ogniu, aż wszystko się rozpuści. Odstaw z palnika, a następnie poczekaj do schłodzenia. Kiedy temperatury oleju i naparu będą zbliżone, wlej napar z nagietka do oleju. Włącz mikser i zacznij miksować do momentu aż emulsja zacznie gęstnieć. Gdy krem ​​zacznie gęstnieć, zwiększ prędkość miksowania do wysokiej. Miksuj przez około 10-15 minut (w zależności od miksera.) Gdy krem ​​się ochłodzi, dodaj wybrany środek konserwujący. .

Ważne informacje:

Jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać przy wytwarzaniu domowych kremów:

Po pierwsze nie zawierają konserwantów i substancji chemicznych powszechnie kupowanych w sklepach, są one dość łatwo psujące się i mają krótszy okres trwałości niż produkty komercyjne. Sterylizuj wszystko, co dotyka kremu (naczynia, miski, łyżki, wszystko!). Używaj czystych rąk lub sterylnej łyżki, aby nałożyć gotowy krem na skórę, unikając „podwójnego zanurzenia palców” podczas nakładania (nakładaj za pomocą patyczka do uszu).

Gorąco polecam konserwant pochodzenia naturalnego, np. olejek herbaciany, witamina E, ale jeśli zdecydujesz się go nie dodawać, schowaj krem i zużyj w przeciągu 1-2 tygodni.